Så var tiden kommet til at jeg skulle prøve at bage boller med surdejen.
Jeg har bestemt mig for at prøve at bage de sædvanlige hverdagsboller men bruge surdejen i stedet for gær. Det blev til en vellykket eksperiment 🙂 Bollerne er rigtig gode, bløde med en god krumme, og vi har nydt dem da vi var i Odense ZOO sidst 🙂
Man skal have god tid når men vil bage bollerne. Jeg begyndte aftenen før, da melet skal først gære med surdejen i ca. 12 – 18 timer.
Ingredienser:
- ca 500 – 600 g mel
- 2,5 dl surdej
- 75 g smør
- 1 æg
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- ca. 2,5 dl vand
Her er hvordan du skal gøre:
- Erstat 50 g gær med 2,5 dl kærnemælks-surdej.
- Tag ca. to tredje dele af melet og bland med vandet og surdejen i en stor skål.
- Lad det hele stå i 12 – 18 timer (eller natten over). Efter den tid vil du kunne se, at dejen bobler og er svampet.
- Nu skal du tilsætte de resterende ingredienser, sammen med resten af melet, og ælte godt. Du vil opleve, at dejen er meget blødere end normalt men den klistrer ikke til hænderne/skålen.
- Form dejen til boller og lad dem hæve under et viskestykke i en time, et varmt sted. Du kan gøre det i ovnen opvarmet til 30 grader (og slukket).
- Pensl med kærnemælken.
- Bag i ca. 15 minutter i et varmt ovn, ca. 225 grader.